Van Amsterdam naar Rome

Op 10 augustus begin ik aan mijn fietstocht van Amsterdam naar Rome, een tocht van ongeveer 2.300 km door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Ik hoop dit in 35 etappes te doen met rustdagen in Heidelberg, Florence en Siena. Ik ga dit doen om fondsen te werven voor de Lori Tierney Foundation. Doordat velen mij in de afgelopen jaren al in allerlei vormen hebben gesteund, kunnen wij nu 15 kinderen naar school sturen waardoor zij meer kans krijgen om uit de armoede te komen.

In maart, net voor de uitbraak van Covid19 en het een pandemie werd, bezocht ik de kinderen en hun scholen in Oyugis, Oost-Kenia. Wij zorgen voor de schoolkosten en een dagelijkse maaltijd voor kwetsbare, verarmde kinderen in de landelijk gebieden. Wij geven ook Waku-Waku lampen om de kinderen van licht te voorzien na schooltijd zodat ze hun huiswerk in de avonduren kunnen maken. Voor een uitgebreidere impressie van dit bezoek, zie de website voor het reisverslag en de foto’s. Kenya - March 2020

In de acht jaar dat ik Kenia namens de stichting heb bezocht, is er in de leefomstandigheden helaas niet veel veranderd. De huizen zijn slecht, donker en vol met malariamuggen, er is geen tot weinig sanitair en geen drinkbaar water. De vooruitgang die ik wel zie en die we vanuit de stichting mogelijk maken, is de ontwikkeling van de kinderen. Doordat ze naar school gaan, krijgen ze kennis, worden ze gelukkiger en bouwen ze aan een betere wereld voor zichzelf en anderen. Door de maaltijden op school neemt ook de mentale gezondheid en de fysieke weerbaarheid toe.

Aan het einde van mijn verblijf in Kenia sloeg het noodlot echter toe toen Covid19 arriveerde. De gevolgen voor de kinderen zijn enorm. De scholen zijn nu allemaal gesloten. De verwachting is dat ze in Januari 2021 pas weer opengaan. Thuisonderwijs is geen optie, want de kinderen hebben geen toegang tot computers, i-pads of zelfs boeken. Doordat de scholen dicht zijn, missen de kinderen ook één van hun dagelijkse maaltijden. Gebrek aan water betekent dat handen wassen geen prioriteit heeft en het wonen in arme wijken betekent dat ‘social distancing’ een luxe is. Veel ouders zijn hun banen en daarmee hun inkomen kwijt. Dit bracht tenminste een dagelijkse maaltijd op tafel.  Deze ramp veroorzaakt ook nog eens honger en vergroot de kans op overlijden.

Dit is wat me bezighoudt en motiveert als ik op 10 augustus begin aan onze pelgrimstocht.

Onze reis, want Geurt gaat weer mee als ‘service-manager en chef-kok’ oftewel als ‘The Crew’. Je kunt mij dagelijks volgen via mijn blog op de app ‘Polarsteps’ en via Instastory op mijn Instagramaccount. Ook plaats ik één keer per week een kort verslag op Facebook.

Natuurlijk voel je het al aankomen. Ik wil je vragen of je via een bijdrage aan mijn stichting deze kinderen wilt ondersteunen. Kleine bedragen, grote bedragen, zeer grote bedragen, alles is zeer welkom. Met iedere bijdrage, hoe klein ook, maak je al een enorm verschil. De stichting zal zich dit jaar inzetten om de kinderen te helpen tijdens de crisis, ze toch goed en regelmatig te voeden. Onze ambitie is om in het nieuwe schooljaar het aantal kinderen dat dankzij de stichting naar school gaat met twee uit te breiden naar 17.

Bankrekening: NL16INGB0675353696  (E D Tierney -Lori Tierney Foundation)

www.lori-tierney-foundation.nl

A huge thank you, Lori

WAKU WAKU solar lights

WAKU WAKU solar lights

Waku Waku solar lights have made a huge difference to the lives of these children who can now do their homework in the evening.
SCHOOL PHOTOS

SCHOOL PHOTOS

Our little group of children at school is growing each year. This is also making a huge difference to their lives and futures.